Vattenkemi

För att uppnå en hög vattenkvalié behöver man något mer än bara ett filter och en pump.

pH

Det första man ska se till är att vattnet har pH värde på 7,4. Anledningen till detta är att alla poolkemikalier är skapta för att verka bäst vid det pH-värdet. -Varför har man valt det värdet? Så här ligger det till, 7,0 är pH neutralt, man tycker ju att det vore det mest optimala värdet att eftersträva. Men det är inte bara det man tänker på, utan även på Dig som badande. Människans pH värde är nämligen 7,4, under normala omständigheter.

Det finns tre vanligt förekommande sätt att justera ett pH värde i en pool.

Vanligast är pulver man köper på hink, antingen pH+ eller pH-, för att höja eller sänka värdet.

Ett annat är svavelsyra, det använder man oftast i kombination men flytande klor och doserings utrustning.

Det tredje sättet är kolsyra, i gasform. Som privatperson bör man tänka på att det är en gasbehållare med en farlig gas som krävs..

När man har stabiliserat pH värdet till 7,4 kan man tillsätta desinfektionsmedel.

                                     

Klor

Oftas använder man sig av klor. Den kemiska betäkningen på poolklor är NaClO2 och heter igentligen Natriumhypoklorit. De flesta använder klortabletter av olika typer, storlekar och märken. Något som idag är på framfart är flytande klor. För att dosera flytande klor på rätt sätt, behöver man en doserings utrustning. Sådana kan Du läsa mer om här Hayward    ProMinent  Pentair.

Det finns allt från system som bara sköter kemin, till att Du inte behöver göra något, inte ens städa poolen!

Väteperoxid

Det finns även andra produkter så som väteperoxid. En produktserie som heter Baquasil eller Nicosil, använder väteperoxid som huvudoxidationsmedel. När väteperoxid oxiderar, (dödar biologiska föroreningar i Er pool), omvandlas det till syre och vatten, vilket kan anses som väldigt miljövänligt.


Aktivt syre

Aktivt syre eller Natriumperborat som det heter igentligen, är inte lika starkt som natriumhypoklorit, men fungerar på samma sätt. Fördelen med aktivt syre är att det tål högre tempraturer innan den blir till gas.


Vi här på Pluspoolen rekommenderar klor som desinfektions medel, med några reservationer

  • kräver noggranhet och kontroll
  • bör göras med automatik
  • att man har nödvändig skyddsutrustning för de kemikalier man hanterar.

     

Biofiltrering - Det Naturliga Valet!


Nytt för oss i år är biologisk filtrering av poolvatten. Det innebär att man inte använder kemikalier för att få död på bakterier och för att få ett kristallklart vatten. Det man använder istället är ett cykonfilter och ett biofilter med goda bakterier, samt ett specialutvecklat UV (ultraviolett) ljus.

Med biofiltrering slipper man klor och andra kemikalier, dock innebär det inte att man kan låta bli att hålla koll på sitt poolvatten. Det kan hända att man måste tillsätta, till exempel mer goda bakterier, eller kanske lägga till, eller ta bort, metaller i vattnet. Det gör man i akvarier där fiskar lever också, till och med vårt driksvatten filtreras på liknande sätt. Tyvärr måste man då, (pga långa transportsträckor och stillastående vatten i rören) tillsätta klor för att kunna garantera att det inte bildas onda bakterier under transporten till oss kunder.


Pluspoolen har länge sökt ett system man kan koppla in på en befintlig pool, för att göra den naturlig, miljövänlig och framför allt, snäll mot våra högt värderade kunder. Nu har vi hittat ett system vi tror riktigt mycket på! Det har använts under väldigt krävade förhållanden, I Frankrike har man offentliga badanläggningar med många badande och med högt ställda krav från hälsomyndigheter.  Däför känner vi en trygghet när vi nu presenterar det här alternativet för Er, våra kära kunder!
-Vi vill att Er pool ska bringa Er mycket glädje och vara en trygghet för Er och Era nära och kära, ge Er både mer nöje och ett friskare liv!

Några av våra leverantörer

PP Water Technics AB är stolta medlemmar i

Adress

PP Water Technics

Kalbovägen 195

61272 Rejmyre

Telefon

070-6604678