Pumpar

Vad bör man tänka på vid val av poolpump?


Det första man ska göra är att ta reda  på hur mycket vatten som finns i poolen. Det gör man genom att ta längden gånger brädden, gånger vattendjupet. Ett exempel är 4m x 8m x 1,4m = 44,8m3 vilket blir 44 800 liter.


För att få ett klart och väl filtrerat vatten, bör man filtrera allt vatten fyra gånger per dygn.  Alltså, 44 800 liter gånger fyra (för omsättning av vatten), sen delar vi den summan med 24, antal timmar per dygn. Då får vi fram att behovet finns för en pump som ska klara 7,5 m3 i timmen.


Vill Du välja en pump med en enda hastighet eller en så kallad variabel pump med flera  hastigheter?

Det är framför allt en ekonomisk och miljömässig fråga. En poolpump ska pumpa vatten hela dygnet. Den drivs med el och då behöver Du ta ställning till hur du vill att elförbrukningen ska planeras. Har Du en pump, med enbart en hastighet, klarar den att driva din pool utan problem, men den använder konstant samma mängd el och pumpar vattnet lika fort i alla situationer.

En poolpump med variabel hastighet, är därför ett bättre val ur ekonomisk synvinkel. Med olika hastigeheter kan man anpassa effekten på pumpen. Varför vill man göra det? - Jo, en variabel pump har oftast 3-5 förprogrammerade hastigheter som är anpassade för olika saker.


Så här kan det se ut

  1. nätter och standby (vattnet cirkulerar på mycket lägre hastighet än dagtid, förhindrar tex kylning av poolen nattetid)
  2. normal drift (dagtid, när poolen används vill man se till att vattnet filtreras mer effektivt .
  3. backspolning av filter (här körs pumpen på hög fart. Då behövs inte lika mycket vatten och backspolningen tar även kortare tid.

Har man fler lägen, kan man ha ett läge där pumpen går med högre fart än i normal drift. Det läget kan användas när det är mycket folk i poolen och man fortfarande vill se till att vattenkvalitén är på topp!


Väljer man en pump med variabel hastighet bör man tänka på, att man på normal drift cirkular vattnet 4 gånger per dag. Alltså bör man sikta på en pump som är 25-35% överdimensionerad. Även detta är en ekonomisk fråga. Pumpen slits mycket mindre och man ökar livslängden en hel del genom det valet.

Här kommer några förslag av pumpar som vi kan rekomendera till Er pool

Sta-Rite Pool pump Supermax S5P1R

Supermax är en självprimande poolpump, med ett stort förfilter och transparent lock.

Detta möjliggör att man lätt kan se ner i filterkorgen. Locket stängs enkelt genom att tryckas ner och sedan vridas ett kvartsvarv.

Pumpen är utrustad med en "heavy duty" TEFC högeffektselmotor som är ytterst pålitlig.Funktioner:


    Anslutning: 1.5" anlutning

    Union connection: Lim anslutning 50mm

    Transparent lock

    Saltmängd: upp till 0.4% (4gr/ltr)

    Insulation: Class F

    Protection: IP55

   

    Motor: Heavy Duty TEFC high efficiency motor ATB

    Axeltätningen tål: 0.4% saltkoncentration (4gr/ltr)

    Thermal protection på enfasmodellerHayward Pool pump, type RS II

Tyst, och ändå kraftfull levererar Hayward RS II poolpump optimal filtrationskontroll med mindre behov av rengöring tackvare den rymliga filterkorgen. Den är mycket högeffektiv. Det sitter en Tysk motor i som säkerställer en ytterst jämn gång och pålitlighet under hela sin livstid.


Funktioner:


    Union connection: Lim anslutning 63 mm

    Saltmängd: upp till 0.4% (4gr/ltr)


Hayward Pool pump, type RS II VSTD


RS II VSTD pumpen levererar optimal filtrationskontroll och ansenliga energisparningar för alla typer och storlekar av pooler. När Du kör din filtration 24 timmar om dagen, finns det möjlighet att spara upp till 75% av normal elkonsumtion. Även denna är mycket högeffektiv och det sitter också här en tysk motor, som säkerställer en ytterst jämn gång och pålitlighet under hela sin livstid.Funktioner:


    Union connection: Lim anslutning 63 mm

    Saltmängd: upp till 0.4% (4gr/ltr)

    Integrerade kontroller som är lätta att nå och som har tåliga knappar.

    Möjlighet till att ha 5 dagliga hastighetsändringar

    Programerbar skimming funktion

    4 digitala anslutningar (dry contact) för att kunna koppla ih externa enheter.

    Controlbox med timerfunktionSta-Rite Pool pump type S5P1R VS

S5P1R® VS är en självsugande circulationspump med överlägsen hydralisk design.Den är mycket tystgående tackvare teknologin "permanent magnetic motor". Den inbyggda controllen skapar en pump med variabel h astighet som är idealiskt utformad för standard pooler och som överträffar IE3 “Premium efficiency” klassens krav. Du har möjlighet att enkelt programmera den via dess egen digitala Kontrollpanel vid alla olika hastigheter. Kombinerar man den med Haywards nya poolkontrollenhet ControlPro, ger resultatet både enkelhet i automationen och remarkabla energikostnadsbesparingar.  Detta är en mycket prisvärd variabel hastighetspump som passar standardpooler.


Funktioner:


   

    Union connection: Lim anslutning 50 mm

    Transparent lock

    "Cam and Ramp" lock

    Saltmängd: upp till 0.4% (4gr/ltr)

    Sparar energi jupp till 80%

    Intern timer

    3 möjliga hastigheter

    Drivaxel i Rostfritt stål

    Motor: 1.1 kW permanent magnetic motor


Några av våra leverantörer

PP Water Technics AB är stolta medlemmar i

Adress

PP Water Technics

Kalbovägen 195

61272 Rejmyre

Telefon

070-6604678